Wednesday, April 27, 2005

Hypoglycemia

 

Low Blood Suger

 

كاهش قند خون :

سوخت اصلي بدن را گلوكز تشكيل مي دهد كه يكي از انواع قند هاست . هيپوگليسمي يا كاهش قند خون ، هنگاميكه رخ مي دهد كه  سطح گلوكز خون پائين تر از ميزاني كه بعنوان سوخت براي  فعاليت هاي بدن لازم  است مي افتد .

كربو هيداراتها ( قند و نشاسته ) جزء عمده ترين منابع غذايي تامين كننده گلوكز هستند . به هنگام هضم ، گلوكز ، جذب بدن شده و وارد جريان خون مي شود . و اصطلاح : قند خون هم مربوط به همين موضوع است . كه از طريق جريان خون ؛ قند به تمام سلولهاي بدن حمل مي شود . گلوكزي كه مورد استفاده بدن قرار نگيرد به شكل گليكوژن  glycogen  در كبد ذخيره مي شود .

كاهش قند خون مي تواند از عوارض  ناشي بيماري ديابت باشد تا اينكه خودش بتنهايي يك بيماري محسوب شود . يا اينكه د رارتباط با اختلات ديگري باشد كه در بدن بوجود مي آيد .

 

مقدار قند خون چقدر بايد باشد ؟ Blood Sugar Range

اندازه طبيعي قند خون بايد :  از60 mg/Dl تا 120mg/dL (60 تا 120  ميلي گرم گلوكز به ازاي هر دسي ليتر خون )  باشد . كه اين مقدار بستگي به زماني  دارد كه شخص آخرين وعده غذايي خود را خورده است . در حالت گرسنگي  ممكن است به پائين تر از 60 mg/Dl  سقوط كند و حتي به 50mg/dL هم برسد ولي نشانه هيچ بيماري يا وضعيت غير طبيعي هم نباشد اين وضعيت  را مي توان در زنان سالم ، خصوصا بعد از يك دوره طولاني گرسنگي و روزه داري ، مشاهده كرد. . هر گاه  سطح قند خون به زير 45mg/dL برسد اين وضع  تقريبا هميشه بعلت يك حالت غير طبيعي در بدن است .

 

چگونه بدن ميزان گلوگز  را كنترل مي كند ؟ How Does the Body Control Glucose?

ميزان گلوكز موجود در خون عمدتا  از طريق هورمونهاي  : انسولين  و گلوكاگون كنترل مي شود . زيادي يا كمي ترشح هر يك از هورمونها مي تواند سبب پائين آمدن بيش از اندازه قند خون ( هيپوگليسمي ) يا بالارفتن بيش از اندازه خون ( هايپرگليسمي ) گردد.  البته هورمونهاي دگير هم هستند كه مقدار گلوكز خون را تحت تاثير قرار مي دهند كه عبارتند از : كورتيزول ، هورمون رشد و كاتكول آمين ها ( اپي نفرين و نوراپي نفرين ) cortisol, growth hormone, and catecholamines (epinephrine and norepinephrine).

 پانكراس (لوزالمعده ) غده اي است كه در بخش فوقاني شكم واقع شده است و توليد انسولين مي كند و گلوكاگون مي كند . پانكراس شامل بافتهاي مجزايي است كه آنها را جزاير لانگر هانس islets of Langerhans, مي نامند و شامل سلولهاي آفا و بتا است .

هنگاميكه بعد از خوردن يك وعده غذا ؛ مقدار قند خون افزايش مي يابد سلولهاي بتا از خود انسولين ترشح مي كنند . انسولين كمك مي كند تا گلوكز وارد سلولهاي بدن شود و به اين طريق سطح گلوكز موجود در خون پائين بيايد . و در حد طبيعي باقي بماند .

هنگاميكه قند خون خيلي كاهش پيدا مي كند در ابن حالت سلولهاي آلفا از خود هورمون گلوكاگون ترشح مي كنند .

اين علامت به كبد اعلام مي كند كه بايد بخشي از گلوكزي را كه بصورت گليكوژن در خود ذخيره كرده است بصورت گلوكز مجددا به جريان خون بازگرداند تا قند خون به اندازه طبيعي خودس برگردد.  عضلات هم د رخود مقداري گليكوژن ذخيره كرده اند كه مي توانند آن را به گلوكز تبديل كنند .

 

علائم كاهش قند  خون چيست ؟ What Are the Symptoms of Hypoglycemia?

شخصي كه دچار كاهش قند خون شده است ممكن است دچار  احساس ضعف ، سرگيجه ، اختلال حواس ، گرسنگي و سستي و خواب آلودگي  شود .  بي حسي ، سردرد ؛ تحريك پذيري ، لرزش و تعريق ، ضربان قلب سريع و احساس سرما و عرق كردن و احساس خيسي نامطبوع نيز همگي مي توانند از علادم پائين آمدن قند خون باشند . در حالت شديد ممكن است كه شخص هوشياري خود را از دست دهد و دچار اغماء شود .

.